Tuesday, August 9, 2011

Liten tur opp til Longyearbreen

Også i dag har det vært fantastisk flott vær her i Longyearbyen med 12-13 varmegrader, sol og blå himmel. Jeg brukte da godværet til min første fottur på Svalbard med brefonten til Longyearbreen som destinasjon. Breen ligger i enden av Longyeardalen litt under 2km sørvest for Nybyen.
Longyearbreen sett fra Nybyen. (Foto: Alexander Hovland)
En liten grønn flekk i Longyeardalen. (Foto: Alexander Hovland)

For å komme til Longyearbreen må man igjennom et litt småkupert landskap av bremateriale. Det går en vei bort mot et gammelt hundehus og grunnmuren av en eller annen bygning som ligger oppå en større morene rett under fjellet Sarkofagen. Veien er likevel i dårlig stand og på flere punkter har proglasiale elver erodert dype kløfter igjennom de lett eroderbare glasiale sedimentene.
Rester fra gruvedrift med Sarkofagen i bakgrunnen. (Foto: Alexander Hovland)
Noen gamle vogner (Foto: Alexander Hovland)
Longyearbyen (Foto: Alexander Hovland)
Liten gruveinnang og kullvogn. (Foto: Alexander Hovland)


Som overalt i Longyeardalen ligger det også her mye rester fra gruvedriften; gamle kullvogner, vogner, vaiere og rester av ulike typer bygninger
Longyearbreen. (Foto: Alexander Hovland)


Oppe ved brefronten skrev jeg meg inn i topptrimboken som er lagt ut oppe på moreneryggen. Jeg gikk ikke oppå selve breen, men det sies at det her skal gå greit å gå uten så mye erfaring. På morenen fant jeg også flere steiner som inneholdt bladfossiler som visstnok er veldig vanlige der oppe.
Bladfossiler.  (Foto: Alexander Hovland)
På veien tilbake fikk jeg mitt første møte med Svalbardrypa (Lagopus muta hyperborea) som er en underart av den norske fjellrypa (Lagopus muta). Flokken på fire var ikke lettskremte, men virket mest irritert over at jeg hadde nærmest gått på den og når jeg kom for nær så løp de bare en meter eller to før de stoppet opp.

Svalbardrype I (Foto: Alexander Hovland)Svalbardrype II (Foto: Alexander Hovland)Svalbardrype III (Foto: Alexander Hovland)Svalbardrype VI (Foto: Alexander Hovland)Svalbardrype V (Foto: Alexander Hovland)1 comment:

  1. Ser ut som du hadde en flott tur!

    Misunner deg ikke i det hele tatt*

    *holder jugekors og googler "proglasiale"

    ReplyDelete