Friday, August 5, 2011

En omkom då isbjørn gikk til angrep

2 dager før min egen avreise blir en teltleir med ungdommer fra British Schools Exploring Society (BSES) angrepet av isbjørn. En ungdom (17) er omkommet og 4 er skadet. Angrepet skal ha skjedd om morningen i en teltleir ved Hampusfjellet(451 moh.) på Von Postbreen. Hampusfjellet ligger som en nunatak omgitt av Von Postbreen i Vest Spitsbergen ca. 50km øst for Longyearbyen. Det er et populært turistmål og er lett tilgjengelig via båt i Tempelfjorden.

BSES er en britisk non-profit organisasjon for ungdom som organiserer ekspedisjonsturer for ungdom. Den ble grunnlagt i 1932 av George Murray Levick en britisk polarforsker. I tillegg til BSES var han også medlem av British Antarctic Expedition 1910 ledet av Robert Scott.VG Nett melder at de skal ha satt opp snublebluss rundt leiren uten av dette har avverget angrepet. Et viktig spørsmål nå i etterkant er jo om snubleblusset har vært utløst (Channel4 - "Questions raised over polar bear trip wire protection"). Har fra andre, hørt rykter om at snubleblusset ikke alltid er til å stole på. Dette var også tilfellet da to padlere i fjor ble angrepet av isbjørn på Nordaustlandet. Da var det to av fire bluss som ikke hadde gått av (Svalbardposten - "2 av blussene gikk ikke av"). Noe av problemet skal være at man nå ikke har tilgang på den militære varianten, men en mindre driftsikker sivil variant.

I følge Norsk Polarinstitutt sitt faktaark om isbjørn er det rundt 25 000 isbjørn i verden. Av disse er det et sted mellom 1900-3600 isbjørn som inngår i Barentshavsbestanden. Den er freden igjennom Isbjørnavtalen som ble undertegnet av Norge i 1973.

I løpet av 30 år er det nå 5 stykk som er blitt drept av isbjørn på Svalbard (Friluftsliv - "Isbjørnen beriker Svalbard"):
  • 1971: En meteorolog blir drept under feltarbeid på Bjørnøya (Øy sør for Vest-spitsbergen)
  • 1977: En Østerriker blir drept i nærheten av Magdalenafjorden (Nord på Vest-Spitsbergen)
  • 1995: Ung jente drept Platåfjellet like ved Longyearbyen 
  • 1995: Norsk islos drept på Kiepertøya. 
  • 2011: Ungdom blir drept ved Hampusfjellet
Linker

    No comments:

    Post a Comment